MADEN KİMYASALLARI
Enjeksiyon Kimysalları
püskürtme beton kimyasalları
Fiber donatılar
Zemin Stabilizasyonu
FMY KİMYA; Maden, Baraj, Tünel, Zemin Boşluk Doldurma, Beton
Onarımları gibi alanlar için yüksek performanslı kaplamalar ile Su Yalıtımı Enjeksiyonu, Çatlak Enjeksiyonu ve Yapı Kimyasalları çözümleri sunar.
Yapıları, dışarıdan gelebilecek suya ve neme karşı koruyarak hizmet ömrünü arttırmak, sızıntı, korozyon veya aşınmalara karşı yapıları su geçirmez veya dirençli bir hale getirmek amacıyla çeşitli yapı kimyasalları aracılığıyla yapılan uygulamalara “Su Yalıtımı” denir.
Yapıların ana yük taşıyıcı elemanları olan beton ve donatıların (korozyondan etkilenmeme özelliğine sahip polipropilen makro fiber lif olan OneShot Fiber Donatı için ayrıca bkz. OneShot Makro Fiber) korozyon ve aşınma gibi suyun zararlı etkilerinden korunabilmesi için su yalıtım uygulamalarının, yapı henüz inşaa aşamasındayken yapılması gerekmektedir. Su yalıtımı, yapıların dış etkenlerden korunması, konforlu bir yaşam alanı oluşturmak ve yapının beton ve demir gibi elemanlarının suyun oluşturduğu olumsuz etkilerden korunması için yapılan bir uygulamadır.
Yapıların içerisine temas eden su, beton ve demir gibi yapısal elemanları korozyona uğratarak, kesitlerin ve yük taşma kapasitesinin azalmasına neden olur. Yapı bileşenleri içerisine; yağmur, dolu, kar veya yapı temelindeki yeraltı suları gibi sebepler ile sızan su, mevsimsel değişikler ile soğuk havalarda donarak, sıcak mevsimlerde ise genleşip buharlaşarak betonun yapısal bütünlüğünün hasarına yol açar ve çatklara neden olur. Bunun yanı sıra su yalıtımı bulunmayan yapılarda beton içerisine sızan su, iç ve dış yüzeylerde nemin etkisiyle küflenmeye ve çürümeye yol açmaktadır. Böylece hem yapı güvenliği hem de insan sağlığı açısından olumsuz ve tehlikeli durumlara neden olabilmektedir.
Yapı ve inşaat temelleri, barajlar istinat duvarları, kanaletler, otoparklar, otoyollar, raylı sistemle taşımacılık yapılan yollar, tüneller, kanalizasyon, arıtma tesisleri, köprü ve viyadükler, çöp atık alanları, zemine oturan döşemeler, balkonlar, teraslar, eğimli çatılar, banyo, lavabo, tuvalet gibi ıslak hacimler, içme suyu depoları, kullanım suyu depoları, suni gölet ve havuz gibi yapılar vb. alanlar başta olmakla üzere yapılara suyun girebileceği neredeyse tüm alanlarda su yalıtımı uygulaması yapılabilir.
Eğer bütünlüğü bozulan bu yapıya suyun penetrasyonu engellenmez ise, penetre olan su donatı da korozyona, betonda deformasyona sebep olur ve iskeletin taşıyabildiği yükü azaltmaya başlar. Taşıma kuvveti azalan yapı, deprem gibi sismik hareketlere maruz kalır ise yıkılma tehlikesi kaçınılmazdır.
Su yalıtımı uygulaması ve su yalıtım ürünü seçim aşamasında, uygulama ekibimizin sıkça karşılaştığı soruların başında su yalıtımı nasıl yapılır ve su yalıtımında ürün seçimi nasıl yapılmalı gibi sorular geliyor. Öncelikle su yalıtımı, uygulamanın yapılacağı yerin koşulları ile ilgili birçok etmene bağıdır.
Tünel, Köprü, Maden, Baraj, Beton duvar, doğal taş gibi yapılardaki sızıntılar çoğunlukla kimyasal enjeksiyon ile güvenli bir şekilde sızdırmaz ve su geçirmez hale getirilebilir. Ancak, yapıların uzun süre su geçirmez olmasını sağlamak için doğru enjeksiyon malzemesinin ve doğru uygulama tekniğinin seçilmesi önem arz etmektedir. Kapsamlı teknik ve uygulama deneyimlerimize dayanarak, proje gereksinimleriniz için en uygun enjeksiyon çözümünü seçmenize yardımcı oluyoruz.
Su yalıtımı enjeksiyon projelerinin etkinliğini ve dayanıklılığını/sürekliliğini temin etmede başlıca üç başarı faktörü mevcuttur. Enjeksiyon malzemesinin seçimi, enjeksiyon ekipman seçimi ve enjeksiyon yönteminin birbirlerine uygun şekilde seçilmesi esastır. FMY Kimya olarak bu faktörlerin tümünü tek çatı altında sizlere sunuyoruz:
Enjeksiyon Malzeme Seçimi
Proje gereklilikleri için doğru enjeksiyon malzemesinin ve doğru enjeksiyon ürününün seçimi, başarılı bir yalıtım için ilk temel başarı faktörüdür. Su yalıtımının yapılacağı ortam kapsamlı şekilde analiz edilip, malzemenin esnekliği, viskozitesi ve suyla temasındaki davranışı gibi özellikleri göz önünde bulundurularak bu kriterlere göre su yalıtım malzemesi seçimi yapılır. Kısacası su yalıtım malzemesinin seçimi enjeksiyon işleminin başarısını etkilemede birinci sıradadır.
Enjeksiyon Ekipmanı Seçimi
İkinci başarı faktörü ise, seçili enjeksiyon malzemesinin hazırlanması ve uygulama için uygun ekipmanın kullanılmasıdır. Dozaj ve karıştırma, doğru enjeksiyon pompası seçimiyle uygulama ve doğru bağlantı elemanlarının kullanımını içermektedir.
Enjeksiyon Yöntemi / Uygulama Seçimi
Son olarak, işlemin kusursuz ve kalıcı sızıntı kapatma çözümleri için firmamızın alanında uzman mühendis ve uygulama ekibinin doğru enjeksiyon yöntemi ve uygulamalarına güvenebilirsiniz.
Su yalıtım kimyasalları, yapıları su sızmalarına karşı korumak için kullanılır. Yapıların farklı yüzeylerinin, nemli toprağa, sızıntıya ve süzülen suya karşı sızdırmazlığının sağlanması için kullanıma hazır çözümler satılır. Bu ürünler karışım oranlarına göre tek bileşenli, çift bileşenli veya türlerine göre çoğunlukla silikat veya poliüretan vb. olmaktadır. Su yalıtım ürünleri genellikle su depoları, su tutma yapıları, bodrum katları ve diğer sanat yapılarının yanı sıra yüzme havuzları, balkonlar, banyolar ve mutfaklar için döşeme altına uygulanır.
Su yalıtımı uygulaması, yapıları pahalı ve geri dönüşü olmayan hasara neden olabilecek su sızıntılarına karşı korur. Uygulaması tamamlandıktan sonra çoğunlukla görünmezdir. Bir binanın bodrum katı veya bir tünelin en dış tabakasının her gün maruz kalabildiği nem seviyeleri ve sıcaklıklardaki şiddetli dalgalanmalar, yapının bozulmasına neden olur. Her türlü su yalıtımı mühendislik hizmetleri ve su yalıtımı malzemeleriyle, projeleriniz FMY Kimya kalitesi ile güvence altında.
Poliüretan Su Yalıtım Ürünleri
Poliüretan enjeksiyon sistemi, klasik yalıtım yöntemlerinin aksine suyun betonla temas etmesini mükemmel bir şekilde engellediği için en etkili ve kesin su izolasyon yöntemlerinden biridir. Yeraltı yapılarında, tünellerde, asansör kuyularında, santral odalarında, garaj, otopark, rezervuar tankları gibi yapılarda sık sık karşımıza çıkan su sızıntılarının giderilmesi konusu ancak Poliüretan enjeksiyon yöntemi ile ortadan kaldırılabilir. Suyun akışkanlığına yakın olan malzeme beton içine basınçlı makine ile enjekte edilir. Malzeme beton içinde suyun girdiği çatlakların ve boşlukların içine sızarak basınç altında sıkışır ve saniyeler içinde donar. Malzeme kürünü tamamladıktan sonra dışarıdan hiçbir müdahaleyle bozulmaya, çözülmeye uğramadığından betonun içine su girişini engeller. Betonu ve içindeki demir donatıyı suyun olumsuz etkilerinden kurtarır.
Copyright 2023 ©